Türkiye Kent Konseyleri Birliği "Kent ve Ulaş

06-19-2013 Haberler
İki oturum halinde gerçekleştirilen Çalıştay’ın 1.oturumunda, Prof Dr. Rafet Bozdoğan ve Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Yılmaz " Kentlerin Ulaşım Sorunları ve Yerel Yönetimlerin Sorumluluğu” konularında görüşlerini bildirdiler, 2.oturumunda Prof. Dr. Murat Çelik ve Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Mesut Yetim” Sürdürülebilir Ulaşım Planlaması ve Uygulamaları " konusunu işlediler.
Özellikle son yıllarda Kent yaşamının önemli problem alanlarından biri haline gelen Ulaşım ve Kentleşme sorununun tartışıldığı Çalıştay’da Ulaşım sorununun, Kentleşmenin sorunu olduğu konusunda ortak görüşe varıldı. Konu aslında tüm kentlerin ortak sorunu olan Ulaşım olunca çözüm önerileri de Ülkemizin tüm kentlerini ilgilendirecek şekilde geliştirildi. Başarı ile uygulanan iyi örneklemeler paylaşıldı.

"KENT ve ULAŞIM” ULUSAL ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ

Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından Uşak Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Kent ve Ulaşım” temalı Kent Konseyleri Ulusal Çalıştayı, 30/31 Mayıs 2013 tarihlerinde Ülkemizin çeşitli şehirlerinden gelen kent konseyi temsilcileri, bu alanda çalışan bilim insanları, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve STK temsilcilerinin katılımıyla Uşak’ta gerçekleştirilmiştir.
Kent Konseyleri, merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmaları olarak; özellikle son yıllarda kent yaşamının önemli problem alanlarından biri olan "ulaşım sorunu”nu bir "kentleşme sorunu” olarak görmektedir.

İnsan ve çevre odaklı, sağlıklı, güvenli, konforlu, temiz ve hızlı kentsel ulaşımın temel kriterleri;
• Kalıcı Ve Sürdürülebilir Kent Ve Ulaşım Planlaması
• Ulaşım Sistemlerinin Tek Elden Yönetilmesi
• Efektif Ve Cazip Bir Toplu Taşıma Sisteminin Kurulması
• Optimum Ulaşım Alt Yapısının İnşaası
• Etkin Bir Trafik Yönetim Sisteminin Kurulması
• Trafiğin Etkin Denetiminin Kurulması
• Yeterli Ulaşım Ve Trafik Bilinci Oluşturulması
olarak tespit edilmiştir.

"Kent ve Ulaşım” Ulusal Çalıştayı çerçevesinde bir araya gelen kent konseyi temsilcileri şehirlerimizde sürdürülebilir kentsel ulaşımın sağlanmasına yönelik olarak aşağıdaki önerileri dile getirmişlerdir.
1. Büyük ve orta ölçekli şehirler başta olmak üzere bütün şehirlerimiz tarafından bir Ulaşım Master Planı hazırlanmalıdır.
2. Hazırlanan Ulaşım Master Planları, sürdürülebilir kent planının üzerine bina edilmelidir.
3. Şehirler, büyüme projeksiyonu çerçevesinde tek merkezli değil çok merkezli olarak planlanmalıdır.
4. Kentsel ulaşım konusundaki yetki, sorumluluk ve uygulama karmaşasının ortadan kaldırılması ve uygulamada etkinlik ve verimliliğin artırılarak kent içi ulaşımın tek merkezden yönetilmesine yönelik düzenleme yapılmalıdır.
5. Kentsel ulaşımda toplu taşıma teşvik edilmeli; mevcut toplu taşıma hizmetlerinin standartları yükseltilmelidir.
6. İmar ve ulaşım vb. alt yapı yatırımlarından oluşan kentsel rant artışlarının kamuya ve kente döndürülmesine mekanizmalar yasal çerçeveye kavuşturulmalıdır.
7. Kentsel ulaşım konusunda gerekli etüt, planlama ve yatırımların yapılabilmesi amacıyla yerel yönetimlerin mali kaynakları artırılmalı ve yetki alanı genişletilmelidir.
8. Özellikle demografik ve topografik özellikleri uygun olan şehirlerde bisiklet kullanımı özendirilmeli ve bu çerçevedeki gerekli planlama ve alt yapı çalışmaları yapılmalıdır.
9. Kentsel dönüşüm uygulamalarıyla eş zamanlı ve eşgüdümlü olarak ulaşım çözümleri de geliştirilmelidir.
10. Yerel yönetimler, ulaşım konusunda uzman teknik personel istihdam etmelidir.
11. Sektörün teknik eleman ihtiyacını karşılamak üzere üniversitelerimizde başta "Ulaşım Mühendisliği” olmak üzere diğer ilgili bölümlerin ve programların açılması teşvik edilmelidir.
12. Yeni ulaşım çözümlerinde çevreci çözümler tercih ve teşvik edilmelidir.
13. Ulaşım planlamasında, engelli hemşehrilerin kentsel yaşama aktif katılımı ve kentsel hizmetlere erişimi esas alınmalıdır.
14. Kent konseyleri, sürdürülebilir ulaşım master planlaması başta olmak üzere, imar ve trafik alanındaki planlama süreçlerine aktif olarak katılmalı ve var olan plan uygulamalarını izlemelidir.
15. Büyük ölçekli şehirlerde raylı ulaşım yaygınlaştırılmalıdır.
16. Şehirlerin otopark ihtiyacı yerel yönetimler tarafından etüt edilerek, otopark ihtiyacının karşılanmasına yönelik planlama ve yatırım yapılmalıdır.
17. Ulaşım araçları kaynaklı karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik tedbirler geliştirilmeli ve yenilikçi projelere öncelik verilmelidir.
18. Yerel ve ulusal düzeyde toplumsal farkındalık ve bilinçlenmenin artırılmasına yönelik projeler hayat geçirilmelidir.























Paylaş Paylaş Twitter Paylaş facebook Paylaş Digg Paylaş Stumbleupon Paylaş Delicious
  • Ziyaretler: 2326
  • (Mevcut Oylama 3.2/5 Yıldız) Toplam Oylama: 11
  • 1 2